Skip to Content

Izolare termica

Nu toate puntile sunt pozitive

Controlul pierderii caldurii 

Adesea, puntile termice cauzeaza acumularea umiditatii in peretii cladirilor. Rezultatele: mucegai, ciuperci, pierderi de caldura necontrolate, daune structurale. Dar poti preveni acest lucru cu ajutorul solutiilor de punti termice.

Ce Sunt Puntile Termice?

O punte termica este cunoscuta si sub numele de punte rece. Se refera la partea unui zid cu un coeficient de transfer termic mai mare decat elementele adiacente. Drept rezultat, cand exista o diferenta de temperatura intre interiorul si exteriorul cladirii, are loc fenomenul de racire liniara. Asemenea scurgeri conduc la o pierdere a caldurii necontrolate.

Tipuri Diferite De Punti Termice

 • puntile liniare apar atunci cand izolarea termica este absenta sau discontinua, sau grosimea acesteia este inegala. Sunt caracterizate printr-o sectiune transversala constanta pe o anumita lungime, ceea ce duce la un flux de caldura bidimensional (2D). Locurile critice sunt grinzile, usile si ferestrele, precum si buiandrugii si zonele joase.
 • puntile-punct apar in locuri in care are loc un transfer de caldura mare, deoarece unul din straturile sistemului de izolatie patrunde un perete exterior prin intermediul unui dispozitiv de fixare. In acest caz, avem de-a face cu un flux termic tridimensional. Puntile punct pot fi ancore ale peretilor interstitiali.
 • puntile materiale apar oriunde se intalnesc diferite produse cu conductivitate termica diferita. Cu alte cuvinte: unde anvelopa cladirii a fost patrunsa complet sau partial de asemenea materiale sau unde grosimea stratului de material nu este consistenta. Acest lucru se poate intampla in cadrul interesctiilor structurale ale cladirilor mari. Puntile materiale pot aparea in mod simultan cu cele geometrice.
 • puntile geometrice apar in elementele de constructie ca urmare a modificarii geometriei lor, in general la colturi sau cornise
 • puntile de convectie apar in locurile in care scurgerile provoaca scaderea temperaturii unui element de constructie

Motive Pentru Care Sa Eviti Puntile Termice

Te-ai putea intreba: cand toate aceste lucruri sunt cunoscute, cum de mai sunt folosite puntile termice? De ce nu sunt aplicate intotdeauna solutiile de punti termice?

In stadiul de planificare, este vorba de documentare. Planurile contin reareori schite ale detaliilor, mai ales cele care descriu instalarea corecta a sistemului de incalzire in locuri expuse la pierderi de caldura. Detaliile pot fi, de asemenea, desenate in mod eronat sau pot omote informatii despre tipul si varietatile materialului de izolare.

In stadiul de constructie, este posibil sa apara greseli legate de forma, orientarea cladirii sau de distributie a marimii ferestrelor. Cele mai amenintate elemente de catre puntile termice sunt nodurile structurale. Acesta este locul in care se intalnesc diferite elemente ale cladirii: intersectia dintre acoperis si peretii interiori, balcon si tavan, demisol si plafon.

Unde Apar Si Cum Sa Le Eviti

 • deschiderile ferestrelor, a usilor si a glafurilor: ai grija sa asiguri montarea corecta de-a lungul perimetrului cladirii. Ia in considerare, de asemenea, incalzirea corespunzatoarea a buiandrugilor si a glafurilor. In functie de structura plicului exterior, tehnicile potrivite de tamplarie sunt foarte importante. Acest lucru include montajul bun, mai ales langa sursele de caldura.
 • buiandrugi si cornise: cand nu sunt izolate eficient, acestea provoaca pierderi de caldura semnificative. In cazul peretilor cu un singur strat, este necesar sa asezi suprafata cornisei departe de fata peretelui, pentru a asigura grosimea necesara izolatiei. O alta solutie de punte termica este sa instalezi elemente de izolare termica deja pregatite in interiorul peretelui, sau elemente prefabricate facute din acelasi material precum peretele. Cornisele din 3 straturi trebuie sa stea pe stratul interior al peretelui si sa fie incalzite in acelasi timp cu stratul de baza.
 • racorduri ale elementelor structurale de constructie: adu-ti aminte sa izolezi corect parterul si peretii subsolului. Izoleaza, de asemenea, si cornisele de pe tavan.
 • balcoanele: acestea sunt locurile in care puntile termice apar cel mai frecvent. Ca extensie a plafonului cladirii, balcoanele intrerup izolarea termica. Totusi, poti minimiza efectul unei punti termice prin aplicarea unei solutii structurale: o ancora speciala pentru balcon sau constructia unui balcon sustinut de stalpi.

Continut asemanator

 • Si rezultatul este...?
  Si rezultatul este...?
 • Ai nevoie sa acoperi ceva?
  Ai nevoie sa acoperi ceva?
 • Repararea zonelor mici afectate ale fatadei - ghid pas cu pas
  Repararea zonelor mici afectate ale fatadei - ghid pas cu pas
 • Flexibilitate pentru cladirea ta
  Flexibilitate pentru cladirea ta
 • Problema e pe partea nordica
  Problema e pe partea nordica
 • Esecul in izolatii: greseli obisnuite ce trebuie evitate
  Esecul in izolatii: greseli obisnuite ce trebuie evitate

AI INTREBARI PENTRU NOI?

Ne face placere sa iti raspunde la orice intrebare legata de produsele noastre, de unde pot fi cumparate, sau care ar fi solutia adecvata pentru proiectul tau.